We hebben 21 gasten en geen leden online

Elsje Leguit Tillema, weet iemand hier meer van?

Ik liep geregeld rond in de omgeving van Norg, ook Een, Steenbergen, Roderesch en Langelo waren mijn favorieten. Gelukkig is er overal flink veel bos te vinden, want daar mocht ik altijd graag door heen lopen.
Het rook er altijd zo ontzettend lekker, al die frisse lucht is gewoon heerlijk, om in te snuiven en dat is denk ik weer ontzettend goed voor de conditie van mijn longen, ik kon er immers uren achter elkaar in rond dolen, fantastisch hoor!
Ook aan te bevelen voor een ieder, die veel vrije tijd heeft. Ik moest dit eigenlijk nog wat vaker gaan doen.
Tot ik op 25 maart 2012 door het Tillemabos vlakbij Norg mijn eerste rondje maakte en daarbij iets had ontdekt, waarvan ik het bestaan nooit eerder had geweten.
Ik wil u de finesses hiervan niet onthouden, omdat ik als vanzelfsprekend er van uit ga, dat u ook nieuwsgierig zult zijn naar de waar gebeurde geschiedenis, welke er achter die, door mij, ontdekte gedenksteen schuilt.

Update op 20-1-2013, ik heb vandaag een e-mailtje gekregen van de dochter van deze Elsje Leguit Tillema. Binnenkort kunt U vanwege haar actie, hoogstwaarschijnlijk spoedig het verhaal over deze gedenksteen in mijn Site na lezen. Ik zou hierover nog weer benaderd worden door een van haar broers, dus lieve bezoek[st]ers, heb nog eventjes geduld, het verhaal is in aantocht, het komt er zo aan!

Update op 8-4-2013, ik heb in de laatste maanden tot twee keer toe een e-mail gestuurd naar de dochter van Elsje Leguit Tillema, met het verzoek of men zo vriendelijk zou willen zijn om mij het verhaal toe te willen zenden, zodat het alsnog geplaatst zou kunnen worden.
Helaas tot heden heb ik jammer genoeg hier geen positieve reactie op gekregen, ik blijf het u, mijn Web-Site bezoek[st]ers, dus helaas schuldig om het verhaal te kunnen complementeren, het is niet anders mensen, deze dingen vallen niet af te dwingen, men gunt mij dit verhaal, of juist niet!

Update op 25-10-2015, ik heb vandaag, even na 12 uur wintertijd (die net is ingegaan) een e-mailtje gekregen van de kleinzoon van Elsje Leguit Tillema, met de volgende inhoud:

 

Geachte heer Luders, 

U heeft eerder contact proberen te zoeken t.a.v. de steen van Elsje Anne Leguit-Tillema

U kunt evt. onderstaande tekst toevoegen, dat verklaart de steen.

 

Met vr gr 

 

Douwe Leguit 

 

Kleinzoon Elsje Anne Leguit-Tillema 

 

Het Tillemabos.

 

Het Tillemabos is door Hendrik Freerk Tillema, wonende in de stad Groningen na terugkomst van zijn verblijf in Indonesië, in delen aangekocht vanaf 1917. 

Dit alles met als doel om te komen tot bosbouw - de eerste wereld oorlog was gaande- en het bouwen van een huis voor in de zomer.  

Toen het gekocht werd bestond het slechts uit woeste grond en heide en heeft hij het laten inzaaien. Het totale bos bestond rond 1917 uit vijf percelen met een uiteindelijk totaal oppervlak van 23 ha 57 are en 70 ca dat zich uitstrekte van de Eenerstraat tot aan de Postmaatseweg in Norg. 

Bij zijn overlijden in 1952 is uiteindelijk het bos op 14 mei 1955 in het bezit gekomen van zijn dochter, Elsje Anne Leguit-Tillema, die daar met regelmaat in de zomer kampeerde met haar gezin. In het begin van de zeventigerjaren van de vorige eeuw werd de omgeving getroffen door een zeer zware storm, met veel schade aan het bos. De toenmalige wetgeving vereiste dat de omgewaaide bomen verwijderd zouden worden uit angst voor een uitbraak van de dennescheerder. 

In verband met ongewisse karakter van deze kosten en de zorgen, heeft zij in april 1980 het grootste gedeelte van het bos verkocht aan Natuurmomumenten, met behoud van 4 hectare symbolisch voor haar vier kinderen. De voorwaarde bij de verkoop was dat het bos de naam Tillemaboszou behouden. Natuurmonumenten heeft zich echter niet aan deze afspraak gehouden en het omgedoopt tot het grotere Noordervelderbos. In de volksmond wordt, door de oudere generatie in Norg, het bos nog steeds Tillemabos genoemd, met de adderberg, de zandverstuiving en de heide met de grote den. De naam adderberg werd vermoedelijk ook gestimuleerd om sprokkelaars op afstand te houden van het jonge hout en zo het bos te beschermen. 

Nog voor het overlijden van Elsje Anna Leguit-Tillema heeft haar tweede zoon Freerk Anne Leguit op 31 augustus 1999 het bos van haar gekocht en werd daarmee eigenaar van deze 4 resterende hectaren. 

Na haar overlijden heeft hij samen met haar andere kinderen een kei laten plaatsen te midden van het bos.

 

Op de kei staat een raadseltje met een knipoog. 

Het Tillemabos 

In 1917 zaaide haar vader in de hei 

zij was er als 5-jarig meisje bij 

nu kan zij dromen bij deze bomen 

Elsje Leguit-Tillema 1999

 Op 27 december 2011 heeft Freerk Leguit het bos geschonken aan zijn zoon, Douwe Leguit. 

 24 oktober 2015

U begrijpt dat ik hier erg blij mee ben, ondanks dat het lang heeft geduurd voor ik dit antwoord van haar kleinzoon Douwe heb mogen ontvangen, via deze weg wil ik de kleinzoon dan ook hartelijk bedanken voor zijn bijdrage over deze wel bijzondere steen die in het Tillemabos is te vinden, met deze bijzondere tekst erop.... Hartelijk dank kleinzoon Douwe! foto gedenksteen

Elsje Leguit Tillema, wie weet het fijne van deze geschiedenis?

Bovenstaande foto is van deze gedenksteen die ik toevallig onderweg in het Tillemabos nabij Norg, zelf heb mogen ontdekken. Ik geniet hierbij het grote voorrecht, om deze afbeelding te mogen toevoegen aan mijn, al zeer uitgebreide, collectie :

HET TILLEMABOS
In 1917 zaaide haar vader in de hei
zij was er als 5 jarig meisje bij,
nu kan zij dromen bij deze bomen,
Elsje Leguit Tillema 1999

DISCLAIMER