We hebben 52 gasten en geen leden online

Rechter arm- probleem ontstond in 1981, hierdoor kon ik
helaas vanaf die datum niet meer bij een baas werken.

Ik heb in 1981 problemen gekregen met mijn rechterarm en was daardoor blijvend niet meer in staat, om mijn werk goed en correct uit te oefenen. Ook nu, anno 2012 heb ik nog geregeld pijn aan mijn hand, dat zich uit in het verschijnsel, dat mijn spieren op ongeregelde tijden gedurende niet al te lange tijd zich gaan verkrampen, wat heel pijnlijk en onprettig aanvoelt!
Als die kramp optreedt, bv. als je aan het eten bent, dan kun je, als je geluk hebt, je bestek nog net op tijd weg leggen, of je moet het terstond los laten met een merkwaardige kronkelbeweging, je hand krijgt ineens een tijdelijke verlamming, dus je kunt totaal niets meer vast houden, vanwege de stekende pijn, die daar mee gepaard gaat.
Je eten kun je op dat moment ook niet meer nuttigen, als het al niet meteen op de vloer is gevallen.
Ik heb wel eens gehad, dat ik aan het schrijven was op een vel papier en dan overkomt het je, dat je ineens je pen kwijt bent, omdat je niet meer de kracht kunt opbrengen, om die gewoon vast te houden.
Dus ook het schrijven is dan voorlopig over en uit, hetgeen een zéér knullige indruk maakt op de omstanders, want dan lijkt het in hun ogen zo, dat jij je pen weg hebt weggegooid, wat echt niet de bedoeling was.
Omdat je spieren op een onverwacht moment een krampaanval te verduren hebben, krijg je zelf een hevige schrikreactie en dan is het gemakkelijk in te zien, dat, wat je ook maar vast hebt in je vingers, dit je gegarandeerd uit je hand valt.
schoolslagJe leert er uiteindelijk wel mee te leven, maar het is op bepaalde ogenblikken extra vervelend, vooral in de zomer, zodra het Zomerbad Peize weer open is gegaan en ik elke dag weer ga zwemmen.
Dan speelt die rotkwaal ook wel eens op, tijdens die sportieve activiteit in het water.
En dan is daar ineens die hele rare gewaarwording, je voelt direct, de pijn en die bijna-verlamming, maar je zwemt toch met moeite door tot aan het einde van de baan, als je dat al kunt redden, want als het een en ander een heftige aangelegenheid wordt, dan lukt je dit al niet eens meer en moet je direct stoppen en eventueel gaan watertrappelen, als je toevallig nog in het diepe gedeelte van het zwembad bent.
Ik druk meestal bij een aanval met mijn andere hand op de verkrampte spier, om het grootste deel van de spanning wat te reduceren, zodat die spier wat minder pijnlijk aanvoelt.
Gelukkig lukt dit in het merendeel van de gevallen wel, maar het duurt toch gauw een minuutje of twee, drie, voordat ik mijn hand weer een beetje onder controle heb en de verlamming iets minder is geworden.
Daarna pas kan ik weer normaal verder gaan met het baantjes zwemmen, want u begrijpt vast wel, dat je met een verkrampte hand niet veel kunt uitrichten. Met name willen je vingers niet goed meedoen, omdat die gespannen spier dat belemmert en op een gegeven moment staan die vingers scheef vertrokken, waardoor je echt even machteloos staat.
Ik ben de laatste maanden vrij veel bij mijn grote vriendin aan het klussen en af en toe maakt ze ook mee, dat ik dan plotseling en altijd onverwacht met dit probleem te maken krijg en dus eventjes helaas niet verder kan met dat onderdeel van de klus, waar ik mee bezig was.
Soms komt het zelfs voor, dat je de tranen over je wangen stromen, vanwege de pijn, die dan door je lichaam giert, hoe je ook probeert, om jezelf flink te houden, maar de tranen krijg je daar mee niet direct mee weg uiteraard!
Je hebt op dat moment gewoon te veel pijn en je kan die geblesseerde hand niet meer gebruiken en je doet het beste er aan, om hem met de linkerhand op een knie te duwen teneinde die ongecontroleerde spanning in je rechterhand geleidelijk af te laten zwakken en dit helpt gelukkig altijd wel iets.
Na een tijdsduur van een kleine 15 minuten, lukt het in de meeste gevallen wel weer en kan ik min of meer vrolijk weer verder met mijn werkzaamheden gaan.
Ik werd om deze hardnekkige kwaal voor de eerste maal in 1982 geopereerd, exact op 1 Oktober, aan mijn rechterarm, aan mijn elleboogzenuw, het was een zogeheten Ulnaris-omleggings-operatie.
Na die chirurgische klus kreeg ik te horen, dat het daarna misschien eerst wel wat beter zou gaan, maar, dat ik er vrij zeker van kon zijn, dat ik nog zo af en toe wel behoorlijk last kon hebben. Er was zelfs aan mij verteld dat er zelfs een kans in zou kunnen zitten, dat in de toekomst ik dit probleem ook aan mijn andere hand zou kunnen krijgen. Helaas is dat laatste bewaarheid geworden.
Soms gaat het enkele dagen achter elkaar goed, soms een week, maar daarna heb ik toch wel weer dat pijnlijke en lastige probleempje gehad met mijn hand. Het laatste jaar heb ik inderdaad ook dit probleem met mijn linkerhand, dit met dezelfde gevolgen als wat ik met mijn rechterhand al die jaren al gewend was. Ik heb al een paar keer mee moeten maken dat beide handen op hetzelfde moment deden verkrampen, dit was onderweg op mijn fiets. Wat kun je dan doen, stoppen met fietsen, want je kunt het stuur niet eens meer vast houden, op deze momenten besef je pas echt hoe onthand of jij dan bent. Daar sta je dan, aan de kant van de weg, niets beginnende met je beide handen, hier wordt je echt niet vrolijk van, al duurt het ook maar enkele minuten, het blijft bijzonder pijnlijk, je kunt op zulke momenten helemaal niets beginnen en wacht dan maar weer af tot het is afgezakt.

trio bedrijven sappemeerOmdat ik door deze gezondheids problemen langer dan een jaar in de ziektewet heb gezeten, heb ik helaas mijn ontslag moeten accepteren bij de WSW- Trio Bedrijven te Sappemeer.
Dit mede naar aanleiding van de verzorging van onze zoon Christiaan, die ik op me moest nemen, vanwege de verslechterende gezondheid van hem, hij leed toen aan een hardnekkige vorm van astma, tegenwoordig is het voor hem niet echt beter geworden. Bij de medische indicatie van onze huisarts van toen, dokter Bakker, hadden wij tevens het advies gekregen, om zo spoedig als mogelijk was, een andere woning te betrekken. Het toen huidige vochtige huis, was gewoon niet goed meer voor ons kleine kereltje: Hij had het altijd zo ontzettend benauwd. We konden daarom gewoon niet anders, dan dit advies op te gaan volgen.

Onze zoon leeft inmiddels niet meer, hij is gestorven op 12 Februari 2015, hij is maar 34 jaar geworden.

Aangezien wij al een behoorlijke tijd als woningzoekenden stonden ingeschreven in het dorp Peize, hadden wij het vermoeden, dat wij niet al te lang dan na nu, een woning ter beschikking zouden krijgen, maar met die medische urgentie er bij, vanwege de zorgen met onze zoon Christiaan, heeft het de zaak wel mogen bespoedigen en binnen een maand hadden wij die woning toegewezen gekregen. Dat was wel een geluk met name voor onze zoon, want het ging beslist niet goed met hem, omdat hij al zijn energie nodig had, om te kunnen blijven ademhalen en daardoor de eerste jaren van zijn leven een behoorlijke groeiachterstand had opgelopen. We konden dus eindelijk gaan verhuizen!
Het beleid van de Gemeente Peize in die tijd was er op gericht, om alleen oud- inwonende en in de Gemeente geboren personen tot een tijd van maximaal vijf jaar na een verhuizing buiten de gemeente, weer toe te laten als woningzoekende, was deze tijd voorbij, dan had je helaas pech gehad: Dan word je als een normale woningzoekende ingeschreven en kom je dientengevolge weer onderaan de lijst te staan, net als ieder ander, die ook zijn keuze op Peize had laten vallen.
Ik ben ook de laatste jaren nog steeds druk doende met het terugduwen van die recalcitrante spier, die zich op elk onverwacht moment roert en dan ook op volle spanning in mijn hand mijn vingers uit elkaar trekt.
Ik laat dus helaas nog steeds iets te vaak uit mijn hand vallen (gooien doe ik dus niet, al lijkt het soms wel zo), maar als ik een klein kind in mijn armen zou willen vasthouden, dan moet ik dit helaas weigeren, hoe graag ik het ook zou willen!
Ik durf het niet aan omwille van het kleine kind, ik wil er niet aan denken wat of er fout kan gaan als mij dit op zo'n moment onverwacht weer gaat overkomen, dit wil je zonder meer niet hebben dat dit ooit eens zou gaan gebeuren!


Wat of er medisch met mijn handen exact aan de hand is, kunt u lezen in het
hier na volgende artikel van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie.

ulnaris pagina 1

ulnaris pagina 2

ulnaris pagina 3

DISCLAIMER