We hebben 66 gasten en geen leden online

Zomerbad Peize, 31 juli 2005, ik was die dag de 30.333ste bezoeker en tevens 26 jaar getrouwd!

zwemmers 1Ik zwem al vanaf 1989 elk zwemseizoen in het Peizer zwembad hier in het dorp. In het begin van het eerste seizoen moest ik het ’’baantje trekken’’ langzaam opbouwen, wat het aantal daarvan betreft, het waren er toen nog maar 30 als maximum! Als je al meer dan 15 jaar eigenlijk helemaal niet gezwommen hebt, dan moet je eerst zorgen, dat je een basisconditie opbouwt.
Ik heb dus in het jaar 1989 direct vanaf eind maart elke morgen 6 kilometer gelopen, om zo eerst mijn spieren wat sterker te laten worden. Een zestal weken is natuurlijk niet helemaal genoeg daarvoor, maar ik had in elk geval een minimale basisconditie verkregen, om daarmee te kunnen starten in het zwembad. 
Vanwege de operatie in het verleden aan mijn rechterarm (een Ulnaris omlegging op 1 oktober 1982) was het voor met name die arm erg moeilijk, om lang te gaan zwemmen, ik moest met veel pijn en moeite helemaal vanaf niets opnieuw beginnen. Het was vooral zo zwaar, omdat die gehandicapte arm in het begin eigenlijk helemaal niet mee wilde werken en ik bleek bij elk baantje met een ruime bocht naar rechts af te drijven, omdat mijn linkerarm duidelijk de sterkste was.
De eerste weken na de start vorderde ik geleidelijk aan van 5 baantjes naar 10 baantjes, na zo’n zes tot zeven weken naar 20 baantjes en pas in de laatste weken kreeg ik met veel moeite 30 baantjes per ochtend voor elkaar meteen, nadat het zwembad open ging. Mijn rechterarm werd dus sterker en sterker en ik kon het ook beter volhouden en geleidelijk aan waren mijn lange bochten tot rechte baantjes uitgegroeid en ging het zwemmen mij steeds beter en sneller af. 
Als het zwemseizoen daarna was afgelopen, dan bleef ik toch nog eerst elke morgen mijn 6 kilometer lopen met als doel, zo mijn basisconditie steeds op een hoger niveau op te krikken. Zodra na 8 maanden lopen het zwembad weer open zou gaan, dan kon ik bij elk nieuw zwemseizoen met een steeds groter aantal baantjes starten.
zwemmers 2In de eerste daaropvolgende seizoenen, kwam ik vaak niet verder dan maximaal 30 baantjes op een ochtend. Later is dit getal steeds hoger geworden, na ongeveer zes seizoenen, zat ik dus al op 50 baantjes per ochtend. Ik ben dit programma al die jaren zo blijven volgen. Elke morgen eerst mijn 6 kilometer lopen in het koude jaargetijde en als het zwemseizoen geopend werd, dan ging ik elke dag mijn 50 baantjes trekken. Ik was in staat, om bij de start normaal mijn 50 baantjes af te maken! Ik had alleen veel meer tijd nodig de eerste weken, om die klus te klaren.
Maar dit was na ongeveer een maand al veel minder het geval en werd mijn tempo in de loop van het zwemseizoen wonderwel hoger en hoger! 
Van slechte weersomstandigheden heb ik mij nooit veel aangetrokken, ik was er aan gewend, om, altijd elke morgen, weer of geen weer, half 5 de deur uit te gaan, ik placht te zeggen: “Een mens kan zich er op gaan kleden!”. 
In het jaar 2005 was het zwembad in het weekend echter pas om 12.30 uur geopend, alleen, als je geluk had, kon je ietsjes eerder het water in, het hing er van af, wie er op dat moment dienst had. Zo ging dat ook op Zondag 31 Juli 2005, het was erg guur weer, er was veel wind en het was zelfs stormachtig en daarbij regende het behoorlijk hard en dus ging ik daarom juist op weg naar het zwembad. Ik ging er van uit, dat bijna niemand anders zou gaan zwemmen met dit slechte weer en dat bleek, toen had ik het bad helemaal voor mij alleen en kon ik mij heerlijk vrij in de ruimte bewegen.
Dat dit een speciale- en zelfs een uitzonderlijke dag zou worden, had ik op dat moment nog niet in de gaten.
Ik trok trouw mijn 50 baantjes en toen ik het water uit kwam, wenkte Betsy mij, dat ik even naar haar toe moest komen in dat gebouwtje, waar ze de activiteiten in de baden kunnen volgen en dat deed ik dus. Er was inmiddels nog iemand bij komen staan, een persoon, welke mij niet onbekend was, Tineke Veenstra (zij had toen een voorname functie in het Bestuur van het bad). Ik had tijdens het zwemmen wel vanuit het water vernomen, dat ze naar Betsy toeliep en toen had ik al een vermoeden, dat er iets bijzonders stond te gebeuren, want ik wist heel goed, dat Tineke altijd alleen bij de bijzondere momenten betreffende het zwembad hier aanwezig was en dat bijzondere ogenblik bleek nu ook te zijn aangebroken! 
Beide dames feliciteerden mij en ik kreeg een tegoedbon als bijdrage ten behoeve van een nieuw zwemabonnement voor het jaar 2006 en een bosje bloemen, om mooi op de foto te kunnen staan!
Op deze afbeelding is duidelijk te zien, dat het inderdaad erg guur weer was en Betsy wilde liever niet nat worden vandaar, dat ze een paraplu boven haar hoofd hield, voor mij maakte het op dat moment toch niets uit, want ik had net tevoren mijn 50 baantjes gezwommen en was toch al nat.
De hieronder staande foto en de bijbehorende tekst stond die week uiteraard in het plaatselijke krantje De Hopbel afgedrukt en zo werd het voor mij toch nog een bijzondere dag. Ondanks het zeer slechte weer, had ik mijn 50 baantjes toch met genoegen helemaal alleen gezwommen!

Johannes Luders

zomerbad peize 31 juli 2005 de 30333ste bezoeker

Zwembad ontvangt 30.333ste bezoeker 

Zondag 31 juli 12.18 uur:
het regent, het waait maar … 
onze eerste zwemmer Johannes Luders 
komt er al weer aan! 
Hij trekt dagelijks zijn baantjes, 
weer of geen weer! 
Als Johannes uit het water komt, staan Tineke en Betsy 
hem enthousiast op te wachten met een bos bloemen en
een tegoedbon voor een gratis zwemabonnement voor het seizoen 2006. 
Johannes is dit seizoen de 30.333ste bezoeker: 
Het is voor Johannes een dubbel feest,
want hij is die dag ook nog eens 26 jaar getrouwd!

Johannes van harte gefeliciteerd namens het Stichtingsbestuur
van het
Zomerbad Peize en het badpersoneel.
Zwembad 30333-ste banner

DISCLAIMER