We hebben 50 gasten en geen leden online

Bosonderhoud 04-10-2013Vanmorgen rond half 8 had ik twee zakken vol met huisvuil, die ik naar de grote container bij het Beheerdersgebouw wilde brengen. Dit mag alleen twee maal in de week op de vrijdag en de maandag gebeuren. Maar toen ik net buiten kwam, hoorde ik een of andere machine een stuk verderop in het bos veel lawaai maken.

De motor van deze machine klonk echt wel onheilspellend en er waren erg veel krakende takken te horen. Ik kreeg al een vermoeden, wat voor machine dat zou zijn.

Ik had ze in het verleden heel vaak op de TV gezien in de serie American Loggers, meende ik te weten. Sommigen onder u zullen zo direct wel begrijpen, op welke machine ik doel.

Ik pakte dus mijn beide huisvuilzakken op en liep richting het Beheerdersgebouw met aan elke hand een huisvuilzak. Eenmaal daar aangekomen, heb ik deze beide zakken terstond in de grote container gedeponeerd.

Toen ik een stukje terug liep, kreeg ik in de gaten, waar deze machine precies aan het werk was. Aangezien ik altijd mijn foto- cameraatje bij me heb, besloot ik, om daar meteen maar naar toe te gaan.

2013-10-04 BosonderhoudMijn nieuwsgierigheid werd voldoende bevredigd bij het zien van dit monstrueuze gevaarte op zes wielen. Het was inderdaad, wat ik eigenlijk direct al had gedacht, een boomzaagmachine, een Harvester dus, van het merk John Deere, type 1470D. Ik herkende deze machine als toch nog een kleintje op dit gebied, er zijn er namelijk nog grotere en met rupsbanden. Maar, die kun je hier in dit kleine bos niet gebruiken, vanwege de te grote boomdichtheid van het bos hier.
2013-10-04 Bosonderhoud-1Dat de machinist zéér goed oplette, dat had ik snel begrepen. Je moet natuurlijk altijd wel voorzichtig zijn bij het benaderen van zo’n gevaarte. Natuurlijk is er nog een mens bij nodig, maar deze mens moet erg véél dingen tegelijk doen en daarbij zijn eigen veiligheid en van eventuele omstanders nooit uit het oog verliezen. Deze machinist bleek zéér alert te zijn!

Ik was nog maar net aangekomen op de plaats, waar dit ontzaglijke apparaat zijn bezigheden tentoonspreidde, de machinist had mij inmiddels al gezien, dat duurde maar heel eventjes. Hij staakte zijn werkzaamheden, omdat ook hij, als mens en niet als robot, nieuwsgierig was geworden naar die plotseling opgedoken persoon, die enkele foto’s had gemaakt van zijn werkzaamheden.

2013-10-04 Bosonderhoud-2Hij kwam dus regelrecht op mij afgelopen, ik heb mij voorgesteld en kreeg zijn voornaam te horen, deze man heet Albert en hij werkt voor zijn baas Talen, dit bedrijf is gevestigd in Staphorst.

We hebben enkele minuten met elkaar gesproken en ik vroeg aan hem, of ik van alle kanten van zijn machine ook wat extra foto’s mocht maken, hij stemde hiermee in, ik heb dus enkele foto’s van dit machtige apparaat mogen maken, ook Albert, de machinist, heb ik op de foto kunnen krijgen. Hij wilde niet close up in beeld komen, daar heb ik rekening mee gehouden, vandaar dat u hem meer op afstand in beeld ziet. Eventjes later had ik mij op voldoende afstand weer aan de rand van het bosperceel opgesteld, om van daaruit een filmpje te gaan 2013-10-04 Bosonderhoud-3maken (klikt u maar) van zijn erg behendige optreden met twee joysticks- besturingsknuppels, met als eindresultaat een boom, die van zijn plaats is getrokken, om een stukje verderop in stukken gezaagd op de grond zijn einde heeft moeten vinden.

Deze machine is vanzelfsprekend de grootste nachtmerrie van alle bomen, hij ontziet uiteindelijk geen enkele boom, om aan dit genadeloze ritueel te kunnen ontkomen. Het is evenwel belangrijk, dat dit toch gebeurt, omdat dit nu eenmaal bij het bosonderhoud hoort.

Zo voorkomt men, dat het bos te dicht begroeid raakt en dat nieuwe aanwas te weinig licht krijgt, vanwege het dichte bladerdek erboven. De mens wikt en deze grote machine beschikt, dankzij zijn machinist Albert.

2013-10-04 Bosonderhoud-4Albert, vriendelijk dank voor jouw medewerking en ik wens jou nog vele jaren toe als machinist op deze prachtige uitvinding. Ik hoop, dat je mijn inspanningen, om dit op mijn Web-Site te kunnen plaatsen, kunt waarderen. Het was eventjes fijn, om met de mens in deze machine te hebben gesproken!

Gezien het feit dat ik onder mijn pseudoniem Johannes De Loper bekend ben bij www.ditisroden.nl en goed met een van de redactieleden overweg kan, heb ik hun dit verhaal laten lezen, men was uitermate geinterresseerd en wilde ook graag het filmpje van mij in bezit hebben, daarop hebben we een afspraak gemaakt en hebben we dit filmpje uitgewisseld.

Onderstaand ziet u mijn artikel geplaatst op de website van ditisroden.nl.

De link hierboven heeft de volle lengte van 11 minuten en 11 seconden.

Artikel ditisroden.nl

De foto's die ik gemaakt heb van deze werkzaamheden, kunt u terugvinden in Mijn Foto Galerij, bij de categorie Bosonderhoud op 04-10-2013. Het zijn er in totaliteit 15 stuks!

Johannes Luders

DISCLAIMER