We hebben 55 gasten en geen leden online

Opruimen bosVanmorgen in alle vroegte, het was net na 7 uur, waren er ineens weer motorgeluiden in het bos te horen, maar deze klonken anders: Het was niet dezelfde machine, die hier al meer dan een week zijn werkzaamheden had uitgevoerd, deze machine maakte andere metalen geluiden erbij. Dat was het eerste, wat mij opviel, dus ben ik naar buiten gegaan met mijn foto- cameraatje.

Omdat het hier nagenoeg altijd muisstil is, heb je direct in de gaten, dat er wat bijzonders aan de hand is. Het geluid klinkt hier meteen erg ver door het bos heen, als er een machine in het bos aan het werk is, vooral zulke machines, die zelf redelijk wat lawaai kunnen produceren.

Zo ook vanmorgen weer. Er was net ruim een week geleden een boomzaagmachine, een Harvester dus, van het merk John Deere, type 1470D aan het werk geweest, met Albert als machinist, om het bos hier wat uit te dunnen.

Maar nu stond er een geheel andere machine te draaien, eentje, die zelf de gezaagde stukken kan oppakken en ook gelijk kan gaan vervoeren: Dit is een Forwarder, van het merk Valmet, type 120.2013-10-14 Opruimen bos 01

Ook met zo’n machine is het duchtig oppassen in het bos, de behendige machinist, die in dat gevaarte bezig is, heet Johan. Ook hij werkt voor het bedrijf Talen uit Staphorst, evenals zijn collega Albert in de Harvester.

2013-10-14 Opruimen bos 08Samen zorgen ze er wel voor, dat het bos niet alleen wordt uitgedund, maar dat ook de gezaagde stammen netjes op een stapel ergens in het bos bij een weggetje komen te liggen voor verder transport, zodra dit nodig mocht zijn.

Ook met Johan heb ik een kort gesprek gevoerd. Hij zag mij in opvallende kledij rond zijn werkzaamheden heen lopen. Ik had namelijk bewust een spierwitte jas aangetrokken, puur, om in het bos duidelijk kenbaar te zijn, natuurlijk voor mijn eigen veiligheid!

Zowel Albert als Johan rijden ’s morgens rond 6 uur al vanuit Staphorst hierheen naar Steenbergen, om hun werk te kunnen uitvoeren, namelijk het uitdunnen en opruimen van het gezaagde materiaal van hun acties, de sporen, die ze hebben achter gelaten zijn meer dan duidelijk aanwezig, dit is de afdruk van hun werk.2013-10-14 Opruimen bos 09

Ze zullen hier nog wel enkele dagen bezig zijn, vermoed ik. Er is hier wel al een behoorlijk aantal bomen in onze omgeving in het bos weg gehaald.
Dat is al duidelijk zichtbaar, het is inderdaad lichter geworden in het bos.
Natuurlijk ook, omdat de herfst is ingevallen, Moeder Natuur helpt zo deze twee machinisten een klein beetje mee.

Op een gegeven moment was het stil geworden in het bos. Ik wilde nog wat foto’s maken van de houtstapels, die Johan eerder met zijn machine had gemaakt, dus liep ik die richting nogmaals op. Ik had snel de Forwarder gevonden, Johan was een hapje aan het eten, dat moet natuurlijk ook af en toe gebeuren.
2013-10-14 Opruimen bos 10Ik heb met hem nog over zijn werk gesproken. Hij was immers toch aan het pauzeren, dus dan kun je zo iemand wat gemakkelijker benaderen. Zo`n pauze kun je maar beter afwachten, dan loop je geen onnodige risico's, wat je wel loopt, als deze machine aan het werk is.

Het gevaar bestaat namelijk, dat iemand ongezien overreden zou kunnen worden. Met name, als er een flinke stapel hout op de machine ligt. Dan kan Johan er namelijk niet over heen kijken, dus dan is een toeschouwer snel niet te zien en dus in gevaar.
Daarom let ik altijd heel goed op, als ik bij zulke machines in de buurt kom!

Je moet natuurlijk altijd zorgen, dat jij de machinist als eerste in de ogen kunt kijken, dan weet je bijna zeker, dat hij jou ook heeft gezien. Maar blijf wel op een vaste plaats en afstand staan, dat is veiliger voor jezelf!2013-10-14 Opruimen bos 12

Dat praat moment heb ik mooi kunnen gebruiken, om mij wat meer informatie over de beide machines te verschaffen, een klein beetje meer is wel zo mooi voor mijn artikel op mijn Web-Site. Zo kun je wellicht nooit teveel gaan vragen over deze machines.

Johan, erg bedankt voor jouw aan mij verstrekte informatie, ook vanwege het feit, dat je jouw collega Albert hier ook nog eventjes in betrok d.m.v. een kort telefoontje omtrent zijn machine.

Wat of er met die stapels hout gaat gebeuren, ik heb geen idee, misschien, dat er binnenkort weer een andere machine komt, om het zaakje op te pakken en mee te gaan nemen. Ik heb hier ook niet naar gevraagd, de toekomst zal het ons gaan leren!

2013-10-14 Opruimen bos 11Ik heb een aantal foto's gemaakt, die u ook kunt vinden bij Mijn Foto Galerij, bij de categorie Bosonderhoud 04-10-2013, ook heb ik nog een filmpje gemaakt van deze werkzaamheden, die Johan met name goed onder de knie heeft (klikt u maar).

Maar wat natuurlijk nog belangrijker is, wat doet Johan met al die verzamelde stammen?
Als de Forwarder lading genoeg bij zich heeft, dan rijdt Johan de verzamelde stammen naar een bosweg, om ze daar weer af te laden en in keurige stapels langs de bosweg te plaatsen (klikt u maar), zie hiernaast!

Een ding is straks wel zeker, zodra deze activiteiten achter de rug zijn, zal het zoals altijd weer heerlijk rustig en stil rondom de Camping worden.

Het is maar, wat men gewend is, ik vind het heerlijk, om hier in het bos te mogen wonen, al is het maar tijdelijk, ik geniet elke dag weer van de prachtige natuur, waarin ik tot op heden mag verblijven!

DISCLAIMER