We hebben 22 gasten en geen leden online

Hortus  in HarenVandaag, 10 april 2014, ben ik met vele andere vrijwilligers mee geweest naar de Hortus in Haren; dit was voor de eerste keer in mijn leven.

Ik heb mij sinds 14 oktober 2013 als vrijwilliger aangemeld bij het verzorgingstehuis voor ouderen, genaamd De Hullen in Roden.

Dit vond ik nodig, omdat ik toch al weer veel te lang alleen en op mijzelf woon, sedert 15 mei 2012, is dat het geval, toen ik uit Peize ben weggegaan, omdat ik geen andere uitweg als keuze over had.
2014-04-10 12-13-06Sinds die tijd heb ik alles voor mij op een rijtje moeten zetten, hoe ik verder met de dagelijkse dingen om moet gaan, maar vooral met het maken van een netwerk van nieuwe contacten, vrienden en vriendinnen, want alleen zijn is ook maar eenzaam. Ik heb het een en ander moeten verwerken, voordat ik eindelijk zover was, dat ik mij weer meer onder de mensen kon gaan mengen en mij als vrijwilliger voor hen beschikbaar kon houden.

Zo ben ik sinds 14 oktober 2013 elke week te vinden in De Hullen, waar ik best veel schik heb. De bewoners hebben altijd plezier als ik er ben, daar zorg ik wel voor, want er wordt heel wat afgelachen, meestal dankzij mij en door mij. Maar de bewoners hebben mij af en toe ook tuk en dat maakt het voor mij dan leuk!

2014-04-10 12-52-40De Hullen is een verzorgingstehuis voor de ouderen onder ons.

Het is voor hun een welkome afleiding, dat er iemand op bezoek komt. En het is bovendien een goede zaak, dat er altijd en voor alles en nog wat vrijwilligers beschikbaar zijn. Zonder deze mensen zijn er enorm veel dingen, die geen doorgang kunnen vinden, maar met de inzet van al deze sociaal voelende burgers, is het mogelijk, dat er veel leuke activiteiten voor de oudere medemens op touw kunnen worden gezet.

Het maakt niet uit op welk gebied, op welke afdeling en wat voor soort werk, of wanneer er een klusje tussen door gedaan moet worden, samen met een of meerdere mensen, altijd zullen er een groep vrijwilligers 2014-04-10 12-59-04beschikbaar moeten zijn, om er voor te zorgen, dat de ouder wordende medemensen in dit verzorgingstehuis op een aangename en tevens menswaardige manier aan hun trekken kunnen komen.

Sinds ik daar mijn vrijwilligerswerk mag doen, is er al veel ten goede veranderd in mijn leven, De Hullen doet namelijk af en toe ook iets terug voor de vrijwilligers, zo ook vandaag op 10 april 2014: We hebben een vrijwilligersuitje aangeboden gekregen naar de Hortus in Haren.

We zijn met een paar bussen en een aantal auto’s in colonne naar Haren gereden, elke chauffeur koos zijn of haar eigen route, om er te kunnen komen: De Meerweg naast het Paterswoldse meer was nog steeds 2014-04-10 13-06-08afgesloten voor het verkeer, dus moest een ieder op zijn of haar eigen wijze naar Haren toe rijden.

Dat dit allemaal toch gelukt is, is uiteraard een vanzelfsprekendheid, die klinkt als een klok: Men had het allemaal goed doorgesproken en zo ging men rond 13:15 uur samen op weg van De Hullen naar Haren.

Eenmaal aangekomen zijn we allemaal van de beide, daar aanwezige, parkeerplaatsen naar de Hortus toe gelopen, om ons daar te verzamelen.

Er werd aan elk een speciale munt, met 3 sleuven erin, overhandigd voor het gratis kunnen nuttigen van een drankje na afloop van de rondleiding, die ons nog te wachten stond.
2014-04-10 14-09-58We zijn eerst naar het Chinese Theehuis gelopen en hebben daar thee en koffie gedronken, terwijl we allen voorzien werden van een heerlijk stuk gebak. Dit werd uit de aard der zaak door een ieder erg gewaardeerd en dat was ook wel af te leiden uit de vrolijke reacties van sommigen onder ons.

Er moest op een gegeven moment toch nog een partij extra stoelen bij- gezet worden. Tenslotte had iedereen op een bepaald ogenblik toch een eigen plaats om te zitten.

Brenda v/d Hoeven heeft ons ook nog enkele woorden toegesproken over deze middag in de Hortus, ze had net stemgeluid genoeg om zich goed hoorbaar in de zaal te laten klinken.
2014-04-10 14-16-24Er bleek vandaag zelfs een jarige te zijn: Deze dame is door ons allemaal eventjes met een driewerf hoera verwelkomd.

Er was nog iemand extra, die ook in het zonnetje werd gezet: Het was iemand met een jubileum, maar eentje met een verkeerde telling, zoals later bleek en dat is daarom ter plekke weer rechtgezet, zelfs met een mooie bos bloemen, die door Brenda aan de gelukkige jubilaris werd uitgereikt.

Er is daarna in het kort door Brenda uitgelegd, wat de bedoeling voor de rest van de middag zou zijn.

We hebben daarna met z'n allen in het gezellige Chinese Theehuis enkele warme dranken mogen nuttigen.
2014-04-10 14-39-30Op een gegeven ogenblik zijn we allen naar buiten gegaan en zijn we in drie groepen rondgeleid met aan elke groep een vrijwilligster toegevoegd, die ons het een en ander ging vertellen over, wat er zoal te zien was, vergezeld van een stukje geschiedenis van, hetgeen we op dat moment mochten aanschouwen.

Dat er genoeg informatie zou zijn dat had een ieder snel in de gaten. Sommigen onder ons stelden best wel gerichte vragen, zo af en toe schoot een ieder er van in de lach. Ook ik had er soms aardigheid in, om een leuke opmerking te maken over een bepaald onderwerp, waar men op dat moment iets over aan het vertellen was. Al met al kan men wel zeggen, dat we best veel hebben opgestoken die dag.
2014-04-10 14-59-02Het is een erg interessante ervaring, om zo over het terrein van de Hortus te wandelen.
Het terrein is erg groot, dus we hebben maar een klein gedeelte gezien tijdens deze rondleiding. Er zijn door meerdere mensen vanzelfsprekend foto's genomen, natuurlijk ook door mij. Ik zag zo veel verschillende dingen, en alles te willen fotograferen is een ondoenlijke zaak. En ook niet erg praktisch, maar voor een echte liefhebber van zulke tuinen is het een must denk ik, zo iemand kan zijn/haar geluk niet op!

De rondleiding duurde ruim een uur, het terrein is ook zo groot, je hebt veel meer tijd nodig om alles te kunnen bezoeken, al die verschillende tuinen, al die verschillende manieren van het aanleggen van een
2014-04-10 15-11-48specifieke thema-tuin, allemaal prachtig om te zien, je krijgt zo een heel ander idee van de cultuur van de Chinezen, hun manier, om alles in symbolieken weer te geven.

Ik heb vanaf het eerste begin allemaal foto’s gemaakt tot aan het einde toe van de terugreis, om zo een compleet beeld te kunnen verschaffen van ons dagje uit als vrijwilligers bij De Hullen in Roden.

Het zijn er maar liefst 117 foto’s geworden, u kunt ze allemaal terug vinden in Mijn Foto Galerij, met als categorienaam Hortus in Haren 10-04-2014.

Ik heb van deze middag genoten en op deze manier mogen ervaren, wat het is om weer vrijwilliger te zijn.

Het is een betere manier, om voor een ander klaar te kunnen en te mogen staan, ondanks het feit, dat ik verder geen werk heb, ik voel mij weer mens onder de mensen, ook dankzij De Hullen in Roden.
Waarvoor mijn hartelijke dank, ook voor deze fijne middag!

Johannes Luders, 10-04-2014.

DISCLAIMER