We hebben 57 gasten en geen leden online

Storm melding NOSZwaarste storm sinds 1990Eigenlijk is het overbodig te zeggen, iedereen weet het, we hadden een immense storm, ook in Nederland gisteren. Alle manieren van verslaggeving laten zich nu gelden, de kranten, live-blogs, Tv-zenders, Radiozenders, natuurlijk het Internet, echt iedereen heeft zijn of haar verhaal op deze stormachtige dag, die de geschiedenis ingaat als de zwaarste storm-dag sinds 1990.2013-10-29 07-27-30

Ook ik had mijn belevenis gistermorgen, ik was al redelijk op tijd naar Norg gefietst, naar mijn vriendin Anja, ze had weer het een en ander in en om het huis te doen en wilde graag mijn hulp er bij hebben, wat ik nooit weiger, omdat ze helaas te weinig mensen om haar heen heeft, die bereid zijn, om flink de handen uit de mouwen te steken.

Op de heenreis waaide het al behoorlijk hard, dus hield ik er rekening mee, dat ik echt wel stevig tegen de wind in moest gaan fietsen en daarom nam ik een andere route dan normaal. Ik reed anders altijd op de weg via de gasopslag in Langelo naar de weg van Een richting Norg, maar nu niet, ik reed bij de gasopslag rechtdoor, zodat ik op de weg van Langelo naar Norg uitkwam, zo had ik in elk geval wat meer beschutting van het bos daar. 2013-10-29 07-29-04Er was toen nog niets aan de knikker, wat kon duiden op de vele schade later op de dag, toen de storm steeds heviger aan wakkerde.

Ik had inmiddels wat klusjes geklaard bij mijn vriendin Anja en wilde daarna nog eventjes een paar boodschappen doen bij een van de twee supermarkten in Norg.

Vervolgens wilde ik via de Eenerstraat weer terug fietsen richting Een, maar dit kon niet door gaan: de brandweer van Norg had deze weg afgesloten en was bezig een reusachtige eik in stukken te zagen, die net even daarvoor werd neergehaald met een lier van hun brandweerauto.

Omwille van de gevaarzetting van deze boom voor het verkeer, had de bemanning er op die manier voor gezorgd, dat er geen extra risicovolle situatie uit zou kunnen voortvloeien.

2013-10-29 07-31-36Ik had hier foto’s van kunnen maken, maar besloot dit toch maar niet te doen: De mensen in Norg konden zelf wel vaststellen,waar gisteren iets bijzonders was gebeurd, daar hadden ze mij niet voor nodig, vond ik op dat ogenblik.

Dus ben ik weer terug gefietst richting Centrum Norg, om daar bij de benzinepomp linksaf het fietspad te gaan volgen richting Langelo, dus dezelfde weg, die ik ’s morgens ook had gefietst, om bij mijn vriendin uit te kunnen komen.

Onderweg had ik al op verschillende plaatsen omgewaaide en ook al verzaagde bomen gezien. De begaanbaarheid van de wegen probeert men zo goed en zo kwaad als men kan, op zo’n enerverende dag toch wel te waarborgen. Dat dit niet direct overal lukt is uiteraard wel begrijpelijk, er was teveel schade op teveel plaatsen tegelijk, dan wordt het een kwestie van prioriteiten stellen.2013-10-29 07-34-08

Ik ben naar huis gefietst, maar kon na de afslag bij de gasopslag van Langelo het gehele fietspad niet uit fietsen, want er lag een omgewaaide boom dwars over het fietspad heen. Ik moest dus wel afstappen en heb mijn fiets over deze omgewaaide boom heen moeten tillen, om zo mijn weg naar Steenbergen te kunnen vervolgen.

Ook bij mijn Camping in de buurt is het een en ander gebeurd, wat een aantal spectaculaire foto’s heeft opgeleverd, die u inmiddels al in dit artikel hebt kunnen aantreffen. Het maakt niet uit, waar je woont met zo’n zware storm, overal is er wel schade in allerlei gradaties.

Vanmorgen, dus op 29-10-2013, ben ik weer naar mijn vriendin Anja gefietst in Norg.2013-10-29 07-43-18 We hadden een klus nog niet helemaal kunnen afmaken, omdat er gewoon te veel te doen was, dus had ik de gelegenheid om onderweg nog wat meer foto’s te schieten van omgewaaide bomen en andere schade. Op het Campingterrein bij me thuis, is er nog redelijk wat te zien aan afgewaaide takken, zelfs een stevige boom, die bijna op een verblijf van een bewoner is gevallen. Het huisje is nog helemaal heel gelukkig!

Ook in een cirkel rondom het Campingterrein zag ik betrekkelijk veel omgewaaide bomen, die dwars over de bospaden heen waren gewaaid. Het is ondoenlijk voor het gemotoriseerde verkeer, om deze bospaden op dit moment te gebruiken. Met een fiets zou dit nog wel lukken, je tilt de fiets erover heen, maar verder gaan met andere vervoersmiddelen, vergeet het maar, dat gaat echt niet lukken!

2013-10-29 07-47-32Ik was vanmorgen redelijk vroeg weer op pad gegaan, om de foto’s te maken, die gisterenavond net niet gemaakt konden worden, omdat het helaas al te donker was geworden, om deze activiteit succesvol te laten slagen.

Ook de omgewaaide boom over het fietspad, nabij de gasopslag bij Langelo, waar ik gisterenavond mijn fiets over heen moest tillen, deze boom was finaal afgescheurd! Onvoorstelbaar hoeveel kracht hier door Moeder Natuur is gebruikt om dit te kunnen bewerkstelligen!

Ik besloot dus alleen hier een paar foto’s van te gaan maken en weer een stukje terug te gaan fietsen, om vervolgens links af te slaan op het einde van dit fietspad en zo de weg naar Een te vervolgen.

2013-10-29 07-51-06Onderweg merkte ik hier en daar omgewaaide bomen, afgeknapte takken en nog meer diverse vormen van schade op, dit allemaal door het noodlottige gevolg van die zware storm van gisteren op 28-10-2013.

Eenmaal in Een aangekomen was ik meestal gewend, om direct naar links af te slaan, dat had ik met mijn wandelingen door Een ook altijd eerder gedaan, maar ergens in de verte werd mijn blik gevangen door veel materieel en een flink aantal mensen met zwaailampen op de been. Zij allen waren druk bezig, om omgewaaide bomen te verzagen en op te ruimen, maar dat was nog niet alles, wat ik opmerkte. Er was namelijk een behoorlijk grote boom rakelings bij een woning langs gevallen.

Dit had veel erger kunnen aflopen, leek mij, met onnoemelijke schade als eventueel gevolg. Maar een geluk, dat dit zo goed voor het huis was afgelopen.2013-10-29 07-59-36

Maar de wortels van deze boom, hadden in hun reis omhoog van af de grond een flink aantal Nuts- faciliteiten kapot getrokken, waaronder de riolering en de waterleiding.

Ook zag ik iemand van de kabelmaatschappij Ziggo daar bedenkelijk rondkijken.

Er was erg veel personeel aan het werk van uit verschillende instanties en bedrijven. Dat moest ook wel, deze boom heeft ontzettend veel ongemak veroorzaakt door op deze onzalige manier om te moeten waaien helaas. Er was ook een hydraulische kraan aanwezig, die de stukgezaagde delen van een andere boom aan het verplaatsen was naar de zijkant van de weg, om zo de straat weer een beetje extra begaanbaar te kunnen maken.
2013-10-29 09-05-26Ik wilde daar langs gaan fietsen, maar dit kon jammer genoeg niet lukken, vanwege die hydraulische kraan, die juist daar aan het werk was.

Dus ik ben een klein stukje terug gefietst en daarna 2x linksaf geslagen, om later vlak achter deze hydraulische kraan weer uit te kunnen komen, om daarna ongehinderd mijn weg naar Norg te gaan vervolgen.

Onderweg had ik al op verschillende plaatsen gezien, dat men hier en daar bomen had verzaagd en opgeruimd, om zo die wegen vrij te kunnen maken voor het verkeer, de inhoud voornamelijk gedeponeerd aan de andere zijde van het fietspad richting Norg, er gaan tenslotte ook schoolkinderen over het fietspad, die hebben geen andere keuze om alleen daar langs te moeten fietsen.

2013-10-29 09-06-52Eenmaal in Norg bij mijn vriendin Anja aangekomen, heb ik daar nog een klusje uitgevoerd.

Later op de dag zijn we met een kennis van haar nog naar Roden geweest, naar de Kledingbank, want die was net weer geopend, ze hadden namelijk net weer een verversing van de collectie doorgevoerd.

Eenmaal terug in Norg, ben ik ietsjes later weer naar huis gefietst, toch maar weer via Een, maar daar moest ik toch ook weer omrijden, ten einde op de weg naar Steenbergen uit te kunnen komen.

Onderweg heb ik nog een stevige regenbui over mij heen gehad, maar ach, wat stelt dat nu voor, als je net een dag eerder in doodsgevaar door een zware storm heen bent gefietst, je wordt een beetje nat, nou en ?!

2013-10-29 09-11-10Helemaal bovenaan dit artikel zag u een schermafdruk van de NOS, over de zwaarste storm sinds 1990. Ik sluit dus ook maar weer af met een schermafdruk van diezelfde NOS. Het was voor mij en mijn buren op de Camping wel het dagje geweest, ook wel een gedenkwaardige dag, de dag na de zwaarste storm sinds 1990, een dag die ik niet snel zal vergeten en die mij dus nog lang zal heugen!

Johannes Luders 

vegen

Er is tenslotte ontzettend veel op te ruimen door deze storm!

Storm voorbij NOSIk heb de diverse foto’s van vandaag geplaatst op Mijn Foto Galerij, met als categorienaam: Zwaarste storm sinds 1990, het zijn er maar liefst 36 foto’s in totaliteit.

DISCLAIMER