We hebben 20 gasten en geen leden online

Zonnesteek, hoe te herkennen, wat te doen! (Bron Wikipedia)

Zonnesteek

drinken warm weerEen zonnesteek, hitteberoerte of zonneslag is een verzamelnaam voor ziekteverschijnselen als gevolg van een teveel aan warmte en zonnestraling op het hoofd en de nek. Bij een zonnesteek is iemands lichaamstemperatuur ten gevolge van het zonlicht en de warmte ernstig ontregeld en kan zelfs oplopen tot 42 graden Celsius. Dit is al levens gevaarlijk, want bij zulke hoge temperaturen kan een mens sterven. Door de warmte raakt de lichaamstemperatuur ontregeld en begint deze op te lopen. Dit kan verergerd worden door directe zonnestraling op het hoofd, waardoor het temperatuurcentrum in de hersenen van slag raakt. Wanneer de temperatuur boven de 40 graden Celsius komt bestaat het risico op epileptische aanvallen en shock. Komt het boven de 42 graden, dan kan het menselijk lichaam de temperatuur stijging niet meer aan, loopt de temperatuur versneld op en sterft deze persoon. Wees gewaarschuwd!
Denk hier niet te makkelijk over door te zeggen, dat jou dat niet zal overkomen, omdat je denkt, dat jij hier wel tegen kunt!
Wanneer iemand bij het zonnebaden of het lopen last krijgt van misselijkheid, hoofdpijn en/of duizeligheid, is er waarschijnlijk sprake van een zonnesteek.
artsIn de mildste gevallen is het voldoende, om deze persoon, die een zonnesteek heeft uit de zon te halen en in de schaduw of koelte te brengen. Ook te drinken geven zal helpen. Voor jonge kinderen en oudere mensen kan ook een milde zonnesteek levensgevaarlijk zijn. Daarom wordt geadviseerd altijd een arts in te schakelen.
Vaak spreekt men in mildere gevallen niet van een zonnesteek, maar van een hitteslag. 
Ernstige zonnesteken kennen als symptomen, behalve de bovengenoemde: sufheid, (hoge) koorts, snelle en oppervlakkige ademhaling en hartslag.

Het beste is in zo'n geval deze persoon uit de zon te halen, in een koele ruimte te brengen, om zo zijn lichaamstemperatuur te laten dalen. Dit kan dus door middel van een ventilator of eventueel door deze persoon met natte handdoeken te bedekken. Zorg er dus hierbij wel voor, dat deze persoon niet onderkoeld raakt!

drinkenOok moet de vochthuishouding weer op peil worden gebracht, dat wil zeggen: veel drinken. Het beste kan men rehydratievloeistof drinken, omdat deze persoon veel zal zweten en dus naast veel water ook veel zouten zal verliezen.
Het is belangrijk, om op zo’n moment door een arts de toestand te laten beoordelen. Van een goed behandelde zonnesteek geneest men dus meestal binnen een paar dagen zonder enige na- verschijnselen. Men zal daarna meestal niet te snel weer langdurig in de zon gaan.

Ikzelf kan heel goed tegen de warmte, ook transpireer ik dan heel gemakkelijk en ik heb er geen enkele moeite mee, dat het zweet mij in stralen langs mijn lichaam loopt, ik noem het een teken van dat je lichaam op de goede manier zijn functie kan vervullen om dit goed af te kunnen voeren!

DISCLAIMER