We hebben 29 gasten en geen leden online

Eten en drinken onderweg is niet onbelangrijk!

eten onderwegZorg ervoor, dat je altijd dat soort eten bij je hebt, waar heel veel calorieën in zitten. Te denken valt aan een reep chocolade, een mueslireep, een fruit reep, mueslibollen, enz. Je mag natuurlijk ook meer gezonde dingen meenemen, zoals dadels, vijgen, appels, bananen, sinaasappels, wat je maar bedenken kunt.
Je kunt eventueel daarnaast ook pure zoetigheden inslaan, zoals snoep en aanverwante artikelen.
Er is immers keuze genoeg, zou ik zo zeggen!
Er mag m.i. best wel veel suiker in zitten, want jouw lichaam is het gewoon hard nodig, omdat er bij het lopen ontzettend veel van jouw energie blijkt op te branden en het tekort moet onderweg wel opnieuw aangevuld worden.
Als dat niet of onvoldoende gebeurt, dan ben je aan het einde van de dag volledig uitgeblust en heb je misschien geen kracht en energie meer om de laatste kilometers naar jouw huis nog uit te kunnen lopen.
En hoe moet je dan ooit thuis komen, met de ambulance misschien?
Zorg er dus voor, dat je voldoende proviand bij je hebt, want het is beter dat, als je aan het einde van de dag hiervan iets over houdt, dan dat je volledig uitgeput en met een hongergevoel in de maag weer thuis komt.
Dit laatste moet je altijd zien te voorkomen, want die malaise vormt een grote aanslag op je gezondheid op de lange termijn.
Probeer een uitputtingsslag dus van te voren uit te sluiten!

Tip:  Tijdens een lange wandeling kun je je gerust een keertje te buiten gaan aan een ijsje of een frietje met of zonder, of waar je op dat moment ook maar trek in hebt en dat je toevallig aan de straat voorbij komt, want je verbrandt dit alles bij het voortgaan gemakkelijk en snel, je hebt er daarna helemaal geen last van.
Je moet hierbij natuurlijk niet overdrijven, want met een plotseling opkomende pijn in je buik, veroorzaakt door jouw onmatige schranspartij, is wandelen geen prettige hobby meer, zeker niet, als je weet, dat je nog vele kilometers moet afleggen. Je moet met deze praktijk je wandeling niet willen verknoeien.
Echt niet doen!! Zonde van al dat eten en je wandeling!

Al het eten en drinken is voorzien van verpakkingsmateriaal, wat doen we er mee?!

fris drinken
Ik heb in al die jaren, dat ik aan de wandel ben, het meer dan eens en zelfs bijna altijd wel meegemaakt, dat, waar of ik ook maar langs liep, er altijd en overal verpakkingen bleken te liggen van diverse producten, die mensen onderweg hadden genuttigd.

Of het nu wandelaars zijn, fietsers, bromfietsers, automobilisten, het scheen allemaal niets uit te maken, het waren allemaal mensen, (de goeden niet te na gesproken!) die de onhebbelijke gewoonte openlijk demonstreerden, dat ze na het consumeren meestal uit gemakzucht en onnadenkendheid het verpakkingsmateriaal zo maar gewoon dropten op de plaats, waar ze op dat moment waren, zodra het genuttigde verorberd is.

Mensen, je weet niet half, wat ik allemaal onderweg zie liggen!

Enige tijd geleden had ik soms de gewoonte, om voor de lol een bepaalde verpakking van een artikel te verzamelen in een grote plastic zak, die in mijn rugzak was opgeborgen en elke keer, als ik het bewuste stukje afvalplastic weer zag liggen, pakte ik het op en stopte het in de betreffende plastic zak. Meestal nam ik ook een kleinere plastic zak mee, omdat sommige afvalresten zo ruim aanwezig bleken te zijn, dat het gewoon ondoenlijk was, om na elke paar meter mijn rugzak telkens af te doen, om het verzameld afval- materiaal in die grote plastic zak te deponeren.

Juist op lange wandelingen (wat heet lang!) schrik je ervan, wat voor grote hoeveelheden van bepaalde verpakkingen er aan de weg blijken te liggen, onvoorstelbaar gewoon! Op zo'n wandeling verzamel je schrikbarend veel van welk artikel dan ook, het maakt meestal niet meer uit, wat je bewust als artikel uitgekozen had, om dat te verzamelen.
plastic afval nieuw levenNu volgt een gevarieerde opsomming: Allerlei formaten lege blikjes, enorm veel soorten lege plastic weggooiflesjes en grotere flessen, een diversiteit aan lege chipszakjes en grotere zakken, allerlei soorten en maten van tetrapakjes en -pakken (u weet wel, die halfkartonnen pakken, van binnen bekleed met aluminium), ontelbare merken en soorten papieren wikkels van bijvoorbeeld chocoladerepen, fruitrepen, mueslirepen, een collectie van die zogenaamde drinkyoghurt- knijptubes, een verzameling van plastic afval van diverse soorten belegde broodjes, enz. enz. enz.

Moet dit nu allemaal zo?

Het is merkwaardig, dat je van allerlei mensen hoort, hoe intens ze soms bezig zijn met het milieu en hoe erg ze het allemaal vinden, dat wij met elkaar de boel vervuilen met industriële rotzooi, die we samen voor de broodnodige werkgelegenheid aan het produceren zijn.

ontevreden Helaas zijn het, soms toevallig, wel dezelfde mensen, die zich schuldig maken aan het laten rondslingeren van zwerfvuil als ze onderweg aan het picknicken zijn geweest.
Vindt u het dan gek, dat, terwijl ze zo bewust van hun omgeving zijn, dat ik zelf, als gewoon burger, het dan toch nooit in mijn hoofd zou halen, om mij zo asociaal aan te stellen bij een wandeling, terwijl zij het wel doen.

Aan die tegenstrijdigheid kunnen de meeste netjes oppassende mensen zich gruwelijk ergeren! Ik heb gelukkig een heel andere mentaliteit dan al die onheils-milieu-profeten, die alleen met de mond hun axioma blijken te belijden.
Ik wil graag tijdens mijn wandeling mijn kleine steentje aan het milieu zodanig bij dragen, dat ik zelf wel het plastic afval, dat ik tijdens mijn wandeling produceer, zodra ik iets heb opgepeuzeld, simpelweg in mijn rugzak terug ga stoppen in een plastic zak, om die net zo simpelweg thuis weer leeg te kunnen gooien in de prullenbak.

Uiteraard, nadat ik eerst het plastic en het cellofaan eruit gevist heb, om dit gescheiden in de plasticzak van de gemeente en de papierbak te kunnen deponeren. Hoeveel moeite kost dat nu!? Bijna niets!

recyclingHet woordje recyclen is niet voor niets bedacht, maar dit programma werkt alleen effectief, als we met z'n allen hier ook in het klein uitvoering aan geven!

Ik wil u graag oproepen tot het volgende:

Neemt u alstublieft alle verbruikte verpakkingsmaterialen weer mee terug naar huis, of gooit u ze onderweg in een prullenbak van de gemeente, of houd even stil bij een parkeergarage, als daar ook prullenbakken hangen of staan, maar werp ze niet zo maar achteloos over uw schouder de vrije natuur in, want, doet u dat wel, dan blijkt duidelijk, dat een schoon milieu u metterdaad niets interesseert, welke hooggeachte ideologie u ook belijdt.

Geeft u toch maar wel een goed voorbeeld aan uw kinderen, dat zij van u kunnen leren, hoe zij van af nu daadwerkelijk de milieugebruiksruimte kunnen ontzien!!

Denk ook aan ons milieu!
Johannes Luders

DISCLAIMER