We hebben 64 gasten en geen leden online

geen snelweg!

Zorg dat je van tevoren uit hebt gezocht, waar je heen wilt gaan en hoe de route er uit gaat zien.

Stippel uit, waar je langs wilt gaan, gebruik eventueel een kaart van de omgeving. Maak eventueel ook wat korte en duidelijke aantekeningen op een lijstje van de namen van de locaties, die op jouw route aan jou voorbijkomen.
Raadpleeg eventueel Google-Maps die, jou leuke herkenningspunten kan verstrekken, zodat je ongeveer te weten komt, welke topics je onderweg gezien moet hebben, wil jouw route voor jou zinvol genoeg zijn.
Aan een professionele routeplanner heb je niets, want die apparatuur geeft geen fietspaden en tussendoor- weggetjes door, dus dan blijft het nog te veel puzzelen, om op de goede plek uit te komen.

Er schijnt wel zo'n soort systeem al een tijdje te bestaan, dat werkt met GPS, dat de mogelijkheid kent, om te achterhalen, waar je allemaal al eens eerder geweest bent, natuurlijk ook, waar je op dit moment bent.
Maar of je ook vooruit kunt plannen, waar je beslist langs zou moeten en op welke manier je de kortste weg kunt uitzoeken en/of dit GPS- apparaat ook nog rekening kan houden met het belangrijke gegeven, dat jij een voetganger bent en niet een autobestuurder en dat hij dat ook duidelijk kan aangeven, dat staat nog te bezien.

 

Trouwens, het was u al bekend, dat u als voetganger/wandelaar NIET OP OF NABIJ DE SNELWEG MAG KOMEN!

Komt het ooit eens zo uit, dat u verdwaald ergens rondloopt en niet precies meer weet, waar u langs moet en u staat ineens voor een snelweg: STEEK DAN NOOIT OVER! Blijf ALTIJD een eind bij de snelweg vandaan!
man bijt hond op 08 11 2010 mijdt snelwegenDenk aan mijn uitzending van Man Bijt Hond van 8 November 2010. Kunt u zich voorstellen, waarom ze mij hebben uitgekozen, om die kenmerkende opnames van dit programma zo te kunnen maken?
Antwoord: Ik liep toen al meer dan 21 jaar bij de weg en ik heb het blijkbaar altijd op een veilige manier gedaan, want er is mij in die periode nooit iets overkomen. De reden daarvan is o.a., dat ik altijd rondkijk, continu op het verkeer blijf letten en HEEL ZELDEN MUZIEK IN MIJN OREN LAAT KLINKEN!

Mensen, denk niet al te licht over het volgende feit na: Uw gehoor is Uw beste veiligheidsbewaker, die u zich maar kunt wensen. Zelfs als u niet kunt zien, dat er verkeer aan komt, dan kunt u dat toch nog wel horen.
Als het niet te druk is op de weg, dan heb ik ook wel eens even een
rustig muziekje met mijn ingebouwde FM-radio in mijn stappenteller op mijn hoofdtelefoon aan staan, ik zie dat ook niet als een probleem hoor, maar ik denk er altijd aan, dat ik hem niet te hard aan zet, ik zorg ervoor, dat het alleen maar op de achtergrond te horen is, zodat ik het specifieke geluid nog duidelijk kan blijven HOREN, dat er verkeer aan of voorbij gaat komen.


Tip 1:
 Mijn gehoor is mijn extra veiligheid, aan die wijsheid, denk ik steeds, als ik aan de kant van de verharde weg loop. Nogmaals: Geen probleem hoor, maar ik denk er dus aan, dat ik het geluid niet te hard zet. Ik zorg er ook voor, dat het alleen maar in de verte te horen is, zodat ik het verkeer nog wel kan blijven horen aankomen.planning route
Mijn gehoor is daarom dusdanig goed gebleven omdat ik als jongeman altijd binnen vijf minuten weer uit een discotheek verdwenen was en mijn vrienden mij een watje vonden.
Echter ik heb altijd tegen mijn leeftijdsgenoten gezegd: Wacht maar tot jullie ouder zijn en vastgesteld hebben, dat jullie al behoorlijk je gehoor hebben laten beschadigen door al die keiharde muziek in diverse discotheken.
Ook in de auto kan het voor jullie ook niet hard genoeg gaan, met jullie walkman is het al net eender. We komen elkaar ooit nog wel eens tegen, maar dan heb ik geen gehoorapparaat in, maar jullie hoogstwaarschijnlijk wel!
 
Ze lachten mij altijd uit, als ik dat gezegd had, maar ik wist, dat ik gelijk zou krijgen.

En nu ben ik blij, dat ik op mijn bijna 55ste jaar nog zo enorm goed mijn gehoor in orde heb gehouden, soms weleens zo goed, dat ik een mobiel telefoongesprek van jongelui op enkele meters afstand woordelijk mee kan beluisteren! 

De buschauffeurs, die mij onderweg altijd heel beleefd groeten, hebben al enige tijd door, dat, als ze mij van achteren naderen, dat ik dan toch al een poosje voor die tijd in de gaten heb, dat het om een bus gaat en niet om een vrachtauto.
Ik behoef dus niet achterom te kijken, of mijn opmerkzaam gehoor mij niet heeft bedrogen. Dus ik steek met een automatisch gebaar op tijd mijn hand op, om ze te begroeten, waarbij ik dan altijd in een van de voorspiegels kijk en dan vaak kijken ze terug in deze spiegel en groeten ze mij alsnog, omdat ik dat bij hen het eerst gedaan had!


Helaas heb ik in het verleden, toen ikzelf nog naar school ging, een schoolmaatje moeten begeleiden naar zijn laatste rustplaats, dus naar het kerkhof.. Toen hij nog leefde, had hij altijd erg harde muziek op via zijn walkman.
Hij wilde dus nooit naar zijn ouders luisteren, dat dit niet veilig was en zo en hij de muziek beter wat zachter kon zetten, voordat hij ongelukken op straat zou krijgen.
Jammerlijk genoeg is dat wel op die manier gebeurd: Hij stak een weg over en hoorde, door dat lawaai in zijn oren, even een auto niet aankomen. Hij draaide toen ineens naar links, omdat hij dacht zo vlot over te kunnen steken.
Hij keek ook niet eerst weer naar rechts en dan weer naar links, wat je normaal gesproken wel doet, als je de muziek niet zo hard aan hebt.
fietsongevalEn dat is hem fataal geworden. Als hij beter naar zijn ouders had geluisterd en de Walkman wat had gedimd, dan hadden we hem in levende lijve nog elke nieuwe dag kunnen begroeten. Het mocht helaas niet zo zijn.
Ik weet, dat het achteraf altijd makkelijk praten is, als je van te voren zegt, dat zoiets gewoonweg een keer fout moet aflopen, maar het verdriet van zijn beide ouders is er echt niet minder om geweest!
Soms kom ik nog wel eens bij ze aan en hebben zij en ik het er nog wel eens over, dat dit tragische ongeval toentertijd gebeurd is. Gelukkig hebben ze het wel een plaats kunnen geven in hun leven.
Maar het lijkt me duidelijk, dat het nooit zo zal zijn, dat je er aan zal kunnen wennen, dat je kind en je maatje voortijdig voor hen en voor mij kwam te overlijden. 
Het was in 1973 toen het ongeval plaats vond. Triest!

Tip 2: Wees zo verstandig, om er zorg voor te dragen, dat er een of twee benzinestations op je route voorkomen, voor als je onderweg nog eens een grote boodschap moet doen! 
Het kopen van versnaperingen kan daar natuurlijk dan ook plaats vinden!

aan de stroomTip 3: Ben je in het gelukkige bezit van een mobiele telefoon en wil je die mee gaan nemen op je wandeltocht, zorg er dan tevens voor, dat de batterij, voor je vertrekt, volledig is opgeladen, zodat je altijd bereikbaar bent en zelf kunt bellen, als je bijvoorbeeld iets hebt zien gebeuren, waar hulp op af gestuurd moet worden.

Tip 4: Mag je graag foto’s maken van de omgeving, waar je langs gelopen bent, zodat je bijvoorbeeld een soort reisverslag hiervan kunt maken, dan geldt ook hier hetzelfde: Zorg voor een volledig opgeladen batterij, voordat je vertrekt en maak dus ook van te voren je geheugenkaartje van je digitale fototoestel leeg, zodat je volop plaatjes kunt gaan schieten. Heb je dat niet voor elkaar, dan komt er van fotograferen geen moer terecht, wat weliswaar sneu is, maar toch wel weer eigen schuld dikke bult.

Tip 5: Maak er dus een goede gewoonte van om, als je een lange wandeling gaat plannen, om daarbij minimaal een dag van te voren alles op te laden, dus je fototoestel, je mobieltje, eventueel ook je MP3- speler, verlichtingsartikelen en andere apparatuur.

Tip 6: Er zijn best wel goede wandelroutes op schrift gesteld en ze zijn ook wel verkrijgbaar bij de VVV-stations, maar daar moet je maar net zin in hebben, om die te willen gebruiken. Natuurlijk is het heel fijn, dat zoiets al volledig beschreven is en dat daarin alom de belangrijkste bezienswaardigheden worden opgesomd, maar ik persoonlijk vind dat minder prettig, omdat dit dan allemaal al voor mij volledig uitgezocht is. 
Maar als u, websitebezoeker, het wel leuk vindt, dan moet u dat vooral wel gaan doen, alleen al omwille van het feit, dat u er zelf uw plezier aan beleeft!

DISCLAIMER