We hebben 51 gasten en geen leden online

Een tijdlang had ik mijzelf voorgehouden om geen verhaal over mijn werkzaamheden bij Promens Care in de voormalige Scheepstraschool in Roden te plaatsen.

Maar doordat ik daar al een flinke poos voor hun aan het werk ben en diverse werkzaamheden op mijn lijstje kan aanstrepen die ik daar allemaal heb uitgevoerd, ben ik tot de conclusie gekomen dat het misschien toch wel het vermelden waard is.

Ik heb een paar foto’s die op 10 november 2014 waren gemaakt, ik was toen bezig om een stoel van alle lak te ontdoen, we hebben daar een elektrische handschuurmachine die op een stofzuiger aangesloten kon worden om zo een hoop stof op te kunnen zuigen tijdens het schuren zelf.

Promens Care 1Dit heeft natuurlijk wel een groot voordeel, al het stof wat word geproduceerd, dat verdwijnt direct van de plaats waar je bezig bent om een object af te schuren, zodat je op het einde van de dag niet je neusgaten vol hebt zitten van die viezigheid, wat niet bepaald een gezond iets kan zijn.

Maar zo’n schuurmachine maakt nogal een hoop kabaal, samen met de ingeschakelde stofzuiger, die automatisch aan gaat, op het moment dat ik de schuurmachine in ga schakelen, en dat gebeurt dus ook met het uitschakelen van deze machinerie, vandaar dat het een noodzakelijk iets is om een gehoorbeschermer op je oren te plaatsen.

Promens Care 2Ik had al een stoel helemaal afgeschuurd voor die tijd, dit was de tweede, ze wilden een andere laklaag aanbrengen die aanzienlijk lichter van kleur zou zijn, dus moest de oude laag volledig van het hout worden afgeschuurd.

Dan moet je echt elk plekje en bij elke verbinding je best doen om het er volledig af te schuren zodat er niets meer van terug gevonden kan worden in de nieuwe laklaag, de stoel moest dus volledig blank geschuurd worden om dat resultaat te kunnen behalen.

Je bent gauw enkele uren bezig om dit tot een goed einde te kunnen brengen voor ze op een andere afdeling afgelakt konden worden, maar dat niet alleen, ook kwam er een nieuwe stoffering op de zitting, dat werd gedaan op de meubelpimp afdeling, zodat de stoel er als volledig nieuw uit kwam te zien door al deze behandelingen.

Meestal werd dit in opdracht gedaan van mensen die deze stoelen binnen hadden gebracht om ze tegen betaling op te laten knappen, zodat ze weer een tweede leven tegemoet konden gaan.

Ik heb daar erg oude stoelen gezien, die werkelijk tot de draad aan toe waren versleten, maar na enige tijd werkelijk prachtig werden opgeknapt, ze waren weer zo goed als nieuw, dat deed je gewoon goed om zoiets te hebben kunnen volgen, een complete make-over, een volledige transformatie, ze waren echt prachtig opgeknapt dankzij het vakwerk van een paar mensen die hier toen erg bedreven in waren, ik schrijf waren, want er is tegenwoordig geen werk genoeg meer voor deze meubelpimp afdeling.

Promens Care 3

Deze paar mensen hebben die vakkennis en ervaring om zulks specialistisch werk te kunnen volbrengen, jammer dat dit vakgebied op deze manier dreigt te verdwijnen, zulke mensen zouden een jongere generatie de fijne kneepjes van dit vak kunnen overbrengen, maar helaas, door te weinig animo voor dit vakgebied zal dit jammer genoeg niet meer plaatsvinden.

Ik heb het van dichtbij mogen beleven dat oude stoelen er weer als nieuw uit kwamen te zien, nadat ze een volledige metamorfose hadden ondergaan, door die mensen die met hun vakkennis en toewijding dit tot prachtige eindresultaten hadden volbracht, jammer dat dit op deze manier helaas dreigt te verdwijnen.

DISCLAIMER