We hebben 56 gasten en geen leden online

speciemolenMijn werkervaring.

Ik heb in 1973 - 1975 bij verschillende kleine plaatselijke aannemers gewerkt. Ik heb daar ontzettend veel zwaar, maar ook zelfstandig moeten werken, omdat het vaak om opknap- klussen ging en je dus zo een echt manusje van alles en nog wat moest zijn, om je werk te kunnen voortzetten. Er was meestal een ouder iemand met ervaring bij mij in de buurt, die me het een en ander nog bij kon leren, want veel ervaring had ik simpelweg nog niet.
Ik ben in 1975 - 1977 tewerkgesteld bij de plaatselijke WSW Noordenveld in de Bouwploeg. Ik ben daar meteen begonnen als opperman. Terwijl ik tussen de bedrijven door nog als timmerman moest fungeren, om de profielen te stellen, de kozijnen te plaatsen en nog veel meer andere dingen te doen, die extra gedaan moesten worden naast het opperen alleen.

Hier heb ik nog meer andere werkzaamheden verricht, ten behoeve van mijn nodige praktijkervaring in timmeren, bouwplaats uitzetten, profielen stellen, metselen, voegen, tegelzetten, vloertegels en plavuizen leggen, verlaagde plafonds maken, sanitair aansluiten, elektrische bedradingen aanleggen en ook nog andere dingen, die nu eenmaal ook nog extra in de bouw er bij kunnen voorkomen.
vloerdragers Dit is begonnen met een behoorlijk grote klus in die tijd, het hockeypaviljoen in Roden, richting Nieuw Roden. Toen ik daarbij betrokken werd, was de bouwput nog maar net gegraven, er stond verder nog niets overeind, dus dit was het eerste, waar ik mijn geleerde dingen van de LTS op los kon laten, waarbij ik dus gelijk aan de slag kon met een ervaren timmerman, om de bouwput uit te gaan zetten.

Zo leerde ik dus steeds meer van de praktijk, omdat we steeds verder vorderden met het project. Ik was niet alleen bezig met het uitzetten van de bouwput, maar daarna moesten we gezamenlijk de bekistingen maken voor de fundering, een hele poos staan, om te ijzervlechten, teneinde de bekisting met vlechten te vullen ter versteviging van het een en ander.
Toen het beton voor de fundering eenmaal gestort en uitgehard was, konden we de bekistingen weer verwijderen. Daarna moesten er diverse lengtes van stalton vloerdragers geplaatst worden, waar weer die rare halve manen op gelegd werden, zodat je in ieder geval een bijna dragende vloer had. Er zijn verschillende keren mensen met hun kruiwagen door zo'n halve maan heen gezakt en dit liep soms best ernstig af. Geregeld legde ik dus overal steigerplanken neer over deze halve maan- tegels heen, om zo op die manier toch een redelijk veilig wandelpad te maken. Kwam je hier buiten terecht, dan moest je echt wel uitkienen, waar je je voeten ging neerzetten.ijzervlechten

De leidingen voor gas, water, verwarming, sanitair en andere faciliteiten mee helpen aanleggen en aansluiten, beton storten voor de vloeren, na het uitharden hiervan de profielen stellen, zodat ik daarna als opperman de metselaars aan het werk kon zetten. Die combinatie is best wel zwaar geweest toen.
Eenmaal op steigerhoogte allemaal steigers gebouwd, alle profielen opgetopt, verder doorgewerkt als opperman en ook een behoorlijke poos als metselaar erbij.
Ik ging dan wel lang niet zo snel als de ervaren jongens, maar ik kon toch wel redelijk meekomen. Ik zei altijd tegen de heer Sloots: Ik ben misschien niet zo snel, maar mijn werk is in ieder geval strak en netjes op maat en dat vind ik voor u belangrijker dan veel stenen vermetselen, die niet zo netjes liggen! 
En daar was de goede man het wel mee eens!vloeren storten

Eenmaal op hoogte gekomen werden de balken geplaatst, het dakhout werd overal vast getimmerd, ik heb ook mee geholpen, om het dakleer aan te brengen, met het dichtsmeren van die hete mastiek, het netjes afwerken van de aluminium- dakranden rondom en met de afvoergaten uit te laten komen en netjes aan te sluiten op allerlei soorten en grootten van regenafvoerpijpen, die eerst ook nog allemaal geplaatst dienden te worden. Rondom het hockeypaviljoen flink veel gegraven, om de regenpijpen en de wc-afvoerpijpen aan te leggen.

Ik heb wekenlang de muren rondom en in het gebouw lopen voegen, borstelen, uitkrabben, voegspecie gemaakt, verschillende technieken en hulpmiddelen gebruikt, om verschillende soorten voegen te kunnen creëren. Verder heb ik binnenin de kleedkamers enkele duizenden tegeltjes eigenhandig op de vloeren aangebracht, heel veel wandtegels aan de muren in de douches metselaaren toiletten geplakt en tenslotte van die grote plavuizen in de grote zaal gezet. Als je dat maanden lang achter elkaar hebt gedaan, dan kun je wel zeggen, dat je perfect kunt tegelzetten. Ik weet in elk geval wel, hoe ik moest beginnen, zeer doordacht en alles uitmetend en daar, waar nodig, een waterpaslijn op de muur gekalkt, zodat je in elk geval wist, waar je kon beginnen of later weer verder kon gaan. 

Vooral hier geldt de stelling: Een goed begin is het halve werk!

Verder heb ik binnen in het gebouw allemaal op verschillende plaatsen verlaagde plafonds gemaakt, diverse constructies bedacht, om die hele grote en lange gipsplaten op een soort stelling te krijgen en omhoog te brengen en daar te houden en dan pas vast te gaan schroeven zonder, dat er een zo'n erg grote en lange plaat van die stelling afdenderde. Maar het is helaas wel eens voorgekomen, dat het zaakje toch kapot op de vloer belandde.

Onze werkmeester, de heer Sloots, was op zulke gipsplatenmomenten niet erg blij met zo’n gebeuren. Dit was hem dan helaas maar al te goed aan te zien, de aderen op zijn hoofd werden flink groter en het mannetje wondt zich dus steeds meer op, wat natuurlijk begrijpelijk is, want er was geld verknoeid!
Heel soms was zo’n voorval dusdanig ernstig, dat de directeur, de heer Topper, er wel eens aan te pas moest komen, om in de ontstane crisis- situatie te bemiddelen en dan werd het de heer Sloots soms wel eens wat te warm onder zijn voeten!
Zijn lichaamstaal en gebaren waren op afstand niet altijd in de netste betekenissen, die hij je wilde laten zien, het liet soms niets aan duidelijkheid te wensen over. Maar ach, die dingen gebeuren nu eenmaal en er is altijd wel weer een oplossing voor zo'n situatie te bedenken, vindt u ook niet ?
Het zij zo!

electricienDe elektricien was altijd wel blij met mij want, ik hielp hem daar, waar het mogelijk was en dat kon de man heel goed waarderen, we hebben heel veel dozen elektriciteitskabel met zijn tweetjes leeg gekregen. Ik heb daar samen met hem nagenoeg alle lassen in de lasdozen gemaakt, dit waren er wel zoveel, dat het gewoon niet meer te tellen was, we hebben samen honderden meters installatiedraad doorgetrokken voor al die extra spotjes, schakelaars, dimmers, stopcontacten en noem maar op, ook veel verschillende soorten elektrische apparatuur aangesloten.

Afijn, gebouwtje klaar, de boel opgeleverd en hup naar een volgende klus! Ik heb daar geweldig veel geleerd en dit is natuurlijk de beste bodem voor mijn praktijkervaring in de bouw, ik begon in de bouwput en ik eindigde bovenin de schoorsteen, om zo'n kraaienkapje te plaatsen!

Ik ben in 1979 - 1982 tewerkgesteld bij de WSW Trio- Bedrijven in Sappemeer, eerst in de Bouwploeg en later in de Lijstenmakerij. Hier heb ik veel foto's, tekeningen, borduurwerken en collages mogen inlijsten.
bouwen1In Het Peizer Honk heb ik les gegeven in Timmeren, Electronica-Club, Home computercursussen, PC- computercursussen voor alle leeftijden. Ook heb ik alle cursusmaterialen zelf gemaakt voor deze cursussen. Dit was erg leerzaam en hier hebben behoorlijk wat mensen in de omgeving van Peize en ver daar buiten van geprofiteerd, met name van onze opstapcursussen. Men kwam van heinde en ver hier op af, om er iets van op te steken. Dit heeft toch wel enige jaren mogen duren (13 jaar in zijn totaliteit) en we hebben heel veel mensen mogen bereiken en daar ging het ons om.

Men heeft in elk geval de eerste beginselen mogen leren en toepassen, die nodig waren, om met een computer om te gaan.

Ik heb in totaal 14 toekomstige Systeembeheerders opgeleid in een stageproject uit Groningen. 
Wij fungeerden als stageplaats hiervoor. Ook heb ik stageopdrachten met de toekomstige systeembeheerders gemaakt. Ik was hun mentor en begeleider voor een ieder van hun gedurende de periode van een half jaar.
Dit heb ik in totaal zeven jaar mogen doen en men heeft echt wel veel van mij mogen leren in die tijd.

DISCLAIMER